sobota 5. května 2012

Světlo v temnotách 3 - V jeskyni

3. část
V jeskyni


Sevřeli jsme pevně své hůlky. Yaxley jako šéf popravčího komanda rozkopl dveře a vrhl dovnitř jako první. Byli jsme mu v patách a v chodbě jsme se podle pokynů rozdělili. Prohledal jsem několik pokojů, nikoho jsem však nenašel.


"Čisto," zakřičel jsem na ostatní a vrátil jsem se do chodby.


Z jednoho pokoje se najednou vyřítil vyděšený muž, pronásledován Yaxleym. Nicholson. Náš zrádce. Vyběhl po schodech do patra a metal za sebou obranné paprsky, jeden za druhým v rychlém sledu, že jsme nestačili uhýbat. Zvláštní, kolik síly a energie člověk v sobě najde, když mu jde o život. Uskočil jsem za roh těsně předtím, než mi kolem hlavy zasvištěla kletba a ožehla mi boltec. Rozeběhl jsem za ním a to už mu v patách běžel i Yaxley. Jeho Avada dostihla uprchlíka na nejvyšším schodu. Padl jako podťatý a po zádech se propadal po schodech dolů až k našim nohám.


"Hajzl! Bránil se jako lev." Yaxley si odplivl a těžká slina dopadla na čerstvou mrtvolu. Mávl na nás paží. "Úkol splněn, jdeme."


Sotva to dořekl, seshora se ozval dětský nářek. Zvedli jsme zraky nahoru. Na nejvyšším schodu stála dvě malá děcka v pyžamkách, vyděšeně koukala na tu scénu dole a vřeštěla jako paviáni. Za nimi se objevil Regulus a pokusil se je stáhnout do pokoje. Obě se mu v rukou vzpínala a jejich křik se rozléhal po celé chodbě, až drásal nervy.


"Co čekáš? Zabij je!" zahulákal na něj Yaxley. "Viděli nás!"


Regulus je pustil na zem, až se rozplácly na koberci a zůstal stát jako zkamenělý. Jeho oči prozrazovaly děs z toho, co mu přikázal udělat. "Zbláznil ses? Vždyť jsou to děti! Za nic nemůžou. Vymažeme jim paměť, nic si nebudou pamatovat." Namířil na ně svoji hůlku, aby provedl mazací kouzlo.


"Řekl jsem zabít, neslyšel jsi? Je to krev zrádce!" Yaxley překročil mrtvolu a vyběhl doprostřed schodiště. "Jestli je nezabiješ, zabiju je já a Pán zla se dozví, že jsi odmítl splnit rozkaz," sykl vztekle.


Děti ležely na zemi a křičely tak, že jsem si musel zacpat uši. Regulus sklonil hůlku k zemi. "Nemohu," zašeptal a jeho hlas zanikl v dětském pláči.


"Zabij je! Je to rozkaz!" Yaxley výhružně namířil hůlku na Regulusova prsa. "Jestli to neuděláš, Pán tě potrestá za neposlušnost a nebude se ti to vůbec líbit." Tvář mu zhyzdil úšklebek.


Regulus zvedl svoji hůlku a namířil je na brečící děti. Ruka se mu neuvěřitelně třásla. Avada kedavra! Milosrdná smrt. Křik najednou ustal jako seknutím popravčího meče a rozhostilo se hrobové ticho. Odpřisáhl bych, že se halou musel rozléhat hlasitý tlukot mého rozbušeného srdce.


Napjatou atmosféru přerušil hrubý Yaxleyho hlas. "Spalte všechny mrtvoly. Severusi, v zadním pokoji leží mrtvá žena." Vydal rozkaz a pak seběhl ze schodů a zrádce spálil na prach.


Vběhl jsem do pokoje a zahladil jsem všechny stopy po akci. Když jsem se vrátil, Regulus stál nad svou hromádkou popela a ve tváři byl bledý, jako by ho vysál upír.


"Jdeme!" zavelel Yaxley a zamířil k východu.


"Regulusi… pojď…" zavolal jsem tiše na tu nehybnou sochu nad schody. Konečně se pohnul a rozeběhl se dolů, schody bral po třech, jakoby chtěl být co nejrychleji pryč z tohoto hrůzného místa. Rychle jsme opustili to prokleté místo, těsně předtím, než dům vzplál mohutným plamenem, který pohltil všechny stopy po čtyřnásobné popravě.


_______



"Severusi, chtěl bych ti něco říct." Ležel jsem na břiše s tváří zabořenou do polštáře a zpocený a vysílený jsem spokojeně oddychoval po úžasném sexu. 


"Hmm?" Cítil jsem, jak mi Regulus kreslí prstem po mokrých zádech a jemně fouká na moji rozpálenou kůži. Bylo to opravdu příjemné.


"Nechci už sloužit Voldemortovi."


Řekl to tak tiše, že jsem si nebyl jist, jestli jsem se nepřeslechl. Překulil jsem se na záda a zapřel na loktech. "Cos to říkal?" odfoukl jsem si z očí neposlušný pramen vlasů. 


"Nechci už být Smrtijedem," zopakoval stejně potichu. "Už delší dobu nad tím přemýšlím."


Teď už jsem nepochyboval. Regulus se z posledních události nejspíš úplně pomátl. "To přece nemůžeš!" zděsil jsem se. "Zemřel bys krutou smrtí. Copak jsi už zapomněl, jak nakládá Mistr se zrádci?"


"Právě že nezapomněl. Vidím to pořád živě před sebou. Pronásleduje mě to jako noční můra," odpověděl tiše, lehl si na záda a zíral zamyšleně do stropu. "Už nechci zabíjet nevinné oběti. Toužil jsem po slávě a moci, chtěl jsem to dotáhnout dál, než všichni Blackové. Ale spletl jsem se. Krutovláda Pána Zla v ničem nepřipomíná sladké sliby, které nám dal, když nás verboval do svých řad. Ztratil jsem své iluze a víru v lepší život pod jeho vládou." Hlas mu zhořkl. "Nečekal jsem, že budu muset zabíjet nevinné děti, které s naší válkou nemají nic společného."


Mlčel jsem. Co jsem měl říct? Že má pravdu? Že to cítím úplně stejně, že jsem hluboce zklamaný celou tou Voldemortovou okázalou vizí čisté krve a vlády nad světem? Že Pán zla mi ukradl to jediné dobré, co mě v mém mizerném životě potkalo? Že sémě nenávisti v mém srdci, které vzklíčilo oné osudné noci, roste ve mně jako plod v matčině lůně?


"Nemůžeme..." rychle jsem se opravil, "...nemůžeš odejít ze služeb Zla. Je to jistá smrt, ta nejkrutější. Nechci..." hlas mi trochu přeskočil, "...nechci se dívat na tvoji popravu."


Otiskl mi bříška prstů do tváře a pousmál se. "Nejsem tak hloupý, abych zbaběle dezertoval a po celý zbytek života se pak ukrýval před Voldemortovými honícími psy, dokud mě nevyčmuchají a neroztrhají."


"Co chceš tedy dělat? Je jenom jediná možnost, jak opustit řady Smrtijedů, a tou je smrt."


Regulus si lehl na bok, podepřel si hlavu a tváří v tvář se mi dlouze zahleděl do očí. Mlčel. Jeho oči měly zvláštní modrou barvu, jako oceán ve svém nejhlubším místě. Když konečně promluvil, jeho rty se sotva pohybovaly v tichém šepotu. 


"Přišel jsem na způsob, jak oslabit moc Pána zla."


Překvapeně jsem se posadil a chvíli jsem teď na něj zíral zase já. "Jak?" 


Regulus neodpověděl, vstal z postele a začal se spěšně oblékat. Chvíli jsem ho pozoroval. "Lituješ, že jsi mi to řekl?" zeptal jsem se po chvíli, když se pořád neměl k odpovědi. "Nebo mi nevěříš?"


Přehodil si přes sebe cestovní plášť, přistoupil zpátky ke mně a objal mě. "Věřím ti, jinak bych ti to neřekl. Vím, že ho nenávidíš stejně jako já, protože tě připravil o Luciuse. Nikomu jinému bych neprozradil, co jsem zjistil. Ale nechci tě zatím do toho zatahovat, je to příliš riskantní."


Vzal moji tvář do dlaní a objímal mě očima. V jeho pohledu vyplavovaly na povrch všechny city a emoce, které v tu chvíli prožíval. Hořel v něm mohutný plamen lásky, neslučující se s krutostí jeho dosavadních činů. Cítil jsem z něj strach, jako by se bál, že tyto okamžiky jsou naše poslední. Vyzařovala z něj ale i odvaha a naděje v lepší budoucnost.


Ukradl si poslední polibek z mých rtů a jen s velkým sebezapřením jej po dlouhé chvíli přerušil. "Musím si ještě něco ověřit. Pokud se mi to povede, budeme moci Pána zla porazit." Usmál se na mně naposled, ten úsměv se mi nesmazatelně vypálil hluboko do duše jako cejch. "Miluji tě, Severusi."


A pak spěšně opustil náš pokoj. "Kráturo!" slyšel jsem ještě, jak na chodbě zavolal na skřítka.


Přemítal jsem si jeho slova. Nelíbilo se mi to. Něco mi napovídalo, že bych ho měl zastavit. 


"Regulusi!" 


Když jsem vyběhl před pokoj, chodba už byla prázdná.


_______



Přecházel jsem po pokoji nervózně jako vyhladovělý lev a netrpělivě jsem čekal, kdy se Regulus vrátí. Hlavou se mi neustále honila spousta otázek ohledně toho, co mi stačil prozradit. Jak chce Regulus oslabit moc Pána zla? Co důležitého to zjistil? Kam vůbec zmizel? S jakým nebezpečím si to zahrává?


Spílal jsem si, že jsem ho včas nezastavil a po dvou hodinách čekání jsem byl už řádně znepokojen. Ulevilo se mi, když jsem uslyšel, jak se někdo přemístil na chodbě. Vyběhl jsem ven, ale zahlédl jsem pouze Kráturova shrbená záda, rychle mizející v jeho přístěnku. Po Regulusovi ani stopy.


Seběhl jsem schody a vtrhl jsem do Kráturovy skrýše. Popadl jsem ho a sevřel jsem v pěsti jeho ušmudlaný oděv. 


"Kde je tvůj pán?" spustil jsem na něj zhurta.


Oči měl zalité slzami a celý se třásl. "Pan Regulus se už nevrátí."  


"Co se stalo? Kde je? Mluv!" zatřepal jsem s ním, až mu hlava na tenkém krčku lítala sem tam.


"Pan Regulus se už nevrátí," zopakoval lítostivě a spustil hlasitý nářek. Drapl jsem ho za hubenou paži a odnesl do pokoje. Pozornost obyvatel domu bylo to poslední, o co jsem teď stál.


"Řekni mi, kde je Regulus, nebo pověsím tvoji hlavu na zeď!"


Škytal, utíral si uslzené oči a rozmazával si šmouhy po celém obličeji. "Krátura nemůže nic říct. Pan Regulus mu zakázal nikomu z rodiny nic neprozradit."


"Já ale nejsem z rodiny." Přemáhal jsem se, abych ho nezabil dřív, než z něj něco dostanu.


Protřel si oči a chvíli na mně překvapeně koukal, jako by mě teprve teď přes potoky slz poznával. "Pan Regulus zůstal v jeskyni," prozradil nakonec potichu. 


Vůbec jsem nechápal, o čem to mluví. Chytil jsem ho za chatrnou košilku a zatřásl jsem s ním jako s hadrovou loutkou. "Proč jsi ho tam nechal? Proč jste se nevrátili spolu?"


Zvedl ke mně slzami zalité oči. "Pan Regulus nařídil Kráturovi, aby se vrátil domů." Drobné tělo se mu otřásalo hlubokými vzlyky. Domácí skřítkové jsou někdy opravdu na zabití.


"To musíš vždy dělat jenom to, co ti přikážou? Nemůžeš se jednou taky rozhodnout sám?" křičel jsem na něj vztekle. Vytrhl se mi, padl na kolena a se zoufalým nářkem začal čelem tlouct o podlahu.


"Kráturo!" Zvedl jsem ho za límec, aby nedělal takový hluk. "Zaveď mě do té jeskyně. Rychle!" Musel jsem se pro Reguluse vrátit. Co když potřebuje pomoc? Nemohl jsem ho nechat v tom samotného. Krátura mě překvapivě poslechl, i když nejsem jeho pán.


_______



Kráčel jsem Kráturovi v patách po úzké cestičce podél vlhkých zdí jeskyně. Hustou těžkou tmu prorážel pouze mihotavý paprsek světla na špičce mé hůlky. Skřítek se celý chvěl, snad všudypřítomným chladem, ale taky možná proto, že se vracel na místo, kde opustil svého pána.


Skřítek se tady vyznal, očividně tady nebyl poprvé. Věděl, jak otevřít tajný vchod do podzemní jeskyně, i to, jak přivolat člun. Odmítl ale se mnou do něj nastoupit. 


"Nechoďte tam, pane, prosím," odrazoval mě naléhavě.


Nenechal jsem se přesvědčit a vstoupil jsem do malé loďky. Jen co jsem si sedl, rozjela se po nehybné hladině a rozvířila stojatou vodu. Ostrůvek uprostřed jezera, osvětlený slabě zeleným světlem, magicky přitahoval můj zrak. Naklonil jsem se přes okraj loďky a posvítil si hůlkou pod sebe. Snažil jsem se proniknout zrakem skrz vodu, černou jako inkoust, hustou jako lektvar. Na lesknoucí se vodní ploše se zrcadlil můj vlastní obličej.


Moji pozornost najednou upoutal nepatrný pohyb ve vodě. Pod loďkou proplul alabastrově bílý stín a za okamžik se objevil na druhé straně. Naklonil jsem se přes hranu loďky a hůlku jsem sklonil co nejníže. Světlo ozářilo obrysy těla, vznášejícího se těsně pod hladinou. Posvítil jsem utonulému do obličeje. 


"Můj bože… Regulusi…" Ze rtů se mi vydral bolestný vzdech a hrdlo se mi sevřelo náhlými emocemi, když jsem pohlédl do voskově bílé tváře mého přítele.


Oči měl pokojně zavřené a rty, které mě vždycky tak něžně a jemně líbaly, byly bezkrvé a nafouklé. Kolem tváře, jakoby vytesané z bílého mramoru, mu v ostrém kontrastu jemně vlály dlouhé vlasy jako paprsky černého slunce. Hábit se na vlnách vznášel kolem jeho těla a prsty měl propletené na hrudi tak, jak to mívají nebožtíci v rakvích. Ve tváři měl poklidný výraz, jakoby spal a prožíval příjemný sen.


Najednou se jeho víčka prudce otevřela. Jeho nádherné uhrančivé oči, které mohly zaživa soutěžit s nebeskou modří, byly zastřené bílým mléčným závojem, slepé, mrtvé. Instinktivně jsem cukl dozadu, až jsem se v malé loďce málem převrátil. Rychle jsem nabyl zpátky jistotu a opět jsem se opatrně naklonil. V tu chvíli jsem si uvědomil, že loďka stojí na místě.


Natáhl jsem ruku, abych Reguluse vytáhl z vody. Nemohl jsem ho nechat tady shnít na dně jezera. Klidná hladina se najednou rozčeřila a jeho mrtvé ruce se vymrštily a draply moji paži. Začaly mě neuvěřitelnou sílou stahovat do vody. Překvapený a na smrt vylekaný jsem se v pudu sebezáchovy snažil vymanit z jeho silného sevření. Člun se povážlivě nakláněl a hrozilo, že se převrhne.


Vyděšeně jsem popadl hůlku a vyslal jsem kletbu, která mu utrhla několik prstů. Stisk povolil a už se zdálo, že se mu vysmeknu, když se z vody najednou vynořily další bílé ruce. Byly jich spousty a začaly se divoce po mně sápat, jakoby se o mne praly. Hemžily se na hladině jako hejno piraň, ožírajících kořist. Mrskal jsem po nich jednu kletbu za druhou a po každé zraněné ruce, která zmizela pod hladinou, se z vody vynořovaly další a další. Kterýsi z nejbližších nemrtvých chňapl po mé hůlce, vyrval mi ji z dlaně a zmizel s ní v hlubinách.


Vše se ponořilo do černočerné neprůhledné tmy. Přepadla mě vlna beznaděje a bezmoci.


Hejno nemrtvých těl, proplouvajících pod loďkou ji najednou převrátilo. Přepadl jsem přes její okraj a hladina jezera se nade mnou zavřela. Na kůži mě zastudila chladná voda. I přes tu tmu, která dole panovala, jsem rozeznal mrtvolně bílé obličeje, které se mi šklebily do tváře. Ledové jehličky mě jedovatě bodaly po celém těle, ale já jsem je nevnímal. V bublinkách jsem vypouštěl poslední zbytky vzduchu z plic, a pak už nebylo co vydechnout. Zadržel jsem dech. Hruď mě pálila a hrozila vybuchnout. Zoufale jsem se snažil vynořit nad hladinu a naplnit praskající plíce životadárným vzduchem, ale v sevření desítek hnijících rukou utopenců, stahujících mě na dno jezera, jsem neměl žádnou šanci dostat se ke hladině.


Nesmím, nesmím se nadechnout!


Regulus mě najednou něžně objal pažemi a sevřel ve svém náručí, tak, jak mě často zaživa láskyplně objímal, a pomalu mě začal stahovat do hloubky. Neměl jsem už sílu dál bojovat. Přestal jsem se mu bránit a nechal jsem se jím odnášet do temných hlubin jezera. Byl jsem smířen se svým osudem.


Nadechl jsem se.

Světlo v temnotách 4





6 komentářů:

  1. [1] Clare | Web | 140.15.broadband14.iol.cz (90.181.15.140) | 5. května 2012 v 19:06
    Ale ne...bude se umírat...těším se na další kapitolu, ač je poslední a doufám v dobrý konec..

    [2] Zuzana | bband-dyn40.178-40-65.t-com.sk (178.40.65.40) | 5. května 2012 v 22:50
    Tak... Už teraz mi vytiekla slza pri pomyslení aký osud čaká Regulusa. Asi jeho osud aký mu bol prisúdený v kánone nebudeš meniť:( je mi smutno, ale jeho rozhodnutie je jasné a správne. Krásne si napísala dôvod jeho rozhodnutia aj keď to bolo hrozné. Tá scénka v tom dome bola hrozne smutná a živá. Som zvedavá ako ukončíš túto poviedku. Nič pozitívne sa nerysuje. Ale nech to urobíš akokoľvek som rada, že píšeš. Je mi ľúto, že nás čaká posledná kapitola. A budeš pokračovať s Zabij, nebo budeš zabit? Máš napísané tri kapitoly (ak si dobre pamätám) bolo by krásne môcť si čítať SS/LM - pár snov ďalej a nemusieť sa s ním rozlúčiť. Ty ich píšeš tak krásne, že som na nich závislá ♥

    [3] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 5. května 2012 v 23:31
    Clare: ano, bude se umírat, v této povídce se umírá dost často. Je přece tragická :) Děkuji za komentář. Zuzana: ne, nebudu měnit osudy postav, celá tato povídka je psaná podle kánonu, akorát je v ní detailně rozpracováno to, co v knize bylo pouze naznačeno. Tudíž asi každý víme, jak Regulus skončí. Z tohoto důvodu tady nechci zachraňovat životy těch, kteří v knize museli zemřít. Mám volnou ruku v tom, že si mohu vymýšlet detaily, které v předloze nebyly, např. důvod, proč Regulus nakonec zradil svého pána. Tohle by mohl být jeden z dobrých důvodů: rozčarování a procitnutí z iluzí a přinucení dělat věcí, které se mu příčily. Ano, příště bude poslední kapitola. Jednou ta povídka skončit musí, nerada bych psala Severuse a Luciuse v důchodu :D Ohledně povídky Zabij, nebo budeš zabit, která měla být původně dalším pokračováním Vyvrženců, jsem se nakonec rozhodla, že to nebude jejich pokračování. Chci se po třech letech konečně od Vyvrženců odpoutat a psát taky něco jiného. Proto upozorňuji, že to, co je v její první kapitole, nenavazuje na poslední (tedy tu příští) kapitolu VP. ZNBZ - pokud v ní vůbec budu pokračovat, bude samostatnou povídkou. Děkuji za krásný komentář.

    [4] Nade | Web | ip-89-103-224-30.net.upcbroadband.cz (89.103.224.30) | 6. května 2012 v 8:54
    Když tak nad tím přemýšlím, tak většinu Smrtijedů musel u Voldemorta držet pouze strach z kruté smrti nejen své vlastní, ale i rodiny. Není přece možné, aby všichni ti (i když pyšní čistokrevní) byli tak krutí a vyžívali se ve vraždách žen a dětí. Ale ve výsledku je to bohužel stejné. Děkuji za kapitolu a těším se na další.

    [5] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 6. května 2012 v 15:30
    Nade: taky nevěřím, že všichni smrtijedi byli sadističtí vrahové. Byl to strach, který je hnal dělat věci, které se spoustě z nich příčili a poslouchat rozkazy. Dobrým příkladem byl Lucius v posledním díle. Ten jeho panický strach z Voldemorta při schůzce smrtijedů na Manoru. A taky zbabělý ale úlevný útěk úplně na konci. Věřím, že kdyby měl odvahu, utekl by už dávno. Díky za komentář.

    [6] Lola | ip-89-177-58-53.net.upcbroadband.cz (89.177.58.53) | 30. května 2012 v 10:41
    Moc se tesim na dalsi kapitolu, a doufam ze to dopadne relativne dobre. Regula je mi lito, ale takne vzdy se vsechno povede a navic s tim musi pocita. Doufam ze s Luciusem se to ejste nejak vyvrbi :))

    [7] walentines | Web | 188-175-3-115.client.rionet.cz (188.175.3.115) | 7. června 2012 v 1:17
    Styx, nemůžu se dočkat další kapitoly a doufám, doufám, že budeš mít v blízkých dnech více času a že nás, těšící se čtenáře, brzy potěšíš : ) W.

    OdpovědětVymazat
  2. [8] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 7. června 2012 v 20:25
    Walentines: Času už mám poměrně dost, ale nemám motivaci psát. Hrozně málo komentářů mi bere chuť ke psaní (to snad každému autorovi povídek). Čtenáři si snad neuvědomují, že komentáře jsou finální odměnou pro autora za tu práci, kterou si s povídkou dal. V době psaní první série VP jsem měla běžně kolem padesáti a více komentů. Čtenáři mezi sebou diskutovali, tipovali, jak to bude pokračovat, rozebírali jednotlivé kapitoly, často mi i vnukli nápad. Teď, když mi moc lidí povídku neokomentuje, mám pak pocit, že to skoro nikdo nečte a ztrácím chuť v tom pokračovat. Snad to brzy překonám a konečně tu povídku dopíšu.

    [9] Zuzana | bband-dyn48.178-40-117.t-com.sk (178.40.117.48) | 8. června 2012 v 21:39
    [8]Je mi to tak ľúto, ale máš pravdu. V poslednom čase je to bežný jav. Komentárov je stále menej a nie len v FFHP. Najprv som si myslela, že je to tým, že už sú vonku všetky knihy a filmy, ale komentáre chýbajú aj v iných fandomoch aj v original fic a tam predsa nikdy nešlo o známe postavy :( Neviem si predstaviť čím to je. Možno sa ľuďom nechce čítať, alebo mám strach, že sa im ani nechce robiť niekomu radosť tým, že za kvalitu a prácu poďakujú :( Prosím, prosím nevzdávaj to Styx.

    [10] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 8. června 2012 v 23:10
    Zuzko, vím, že je to běžný jev i u jiných povídek, autorů, fandomů. Je to smutné. Ale nemohu nikoho nutit, aby mi napsal komentář. O to víc si vážím těch věrných, kteří mi ty povídky nezapomenou ohodnotit. Děkuji vám. Neměj strach, Zuzko, tu povídku určitě dokončím. ;)

    [11] walentines | Web | 188-175-3-115.client.rionet.cz (188.175.3.115) | 9. června 2012 v 21:35
    Styx, za málo komentářů si ale můžeš sama tím, jak dlouho jsi nebyla aktivní. (krčí rameny) A neměla bys psát především ne kvůli pochvalám, ale proto, že psaní je vášeň, část Tebe samotné, oddech a zábava? : )

    [12] marcy | pribice.nm.bb.sitkom.cz (109.164.1.30) | 12. června 2012 v 17:21
    honeééééém, už je to víc jak měsíc, nemůžeš nás tak chytnout pokračováním a pak nic nepřidat :)

    [13] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 12. června 2012 v 23:31
    Walentines, zkus si ještě jednou přečíst můj komentář č. 8. Vůbec jsem nemluvila o pochvalných komentářích. Psala jsem o tom, že - cituji: ... čtenáři mezi sebou diskutovali, tipovali, jak to bude pokračovat, rozebírali jednotlivé kapitoly, často mi i vnukli nápad. Teď, když mi moc lidí povídku neokomentuje, mám pak pocit, že to skoro nikdo nečte... Netoužím po tom, abyste vychvalovali mé povídky, myslím, že to ani není na místě, nejsem žádná spisovatelka. Jen se mi moc stýská po tom, jak se tady kdysi ty jednotlivé kapitoly rozebíraly, jak to čtenáře nutilo napsat svůj názor na to, co se tam děje. Moc mě to inspirovalo ke psaní a například takhle na váš popud přímo vznikla i Třináctá komnata, protože jste si přáli, abych ubližovala Severusovi (zasvěcenci ví, jak jsem tehdy při psaní trpěla:)). Ale hlavně jsem viděla, že se ty povídky čtou. Většina těch starých čtenářů už odešla. Ale jsou tu zase noví a jak jsem kdysi řekla, dokud se budou mé povídky číst, já je budu psát. Tak a teď se přestanu vykecávat a jdu psát. :) Marcy, nevím, jestli si dobře pamatuji, ale nepatříš ty náhodou k těm původním čtenářům? :)

    [14] marcy | pribice.nm.bb.sitkom.cz (109.164.1.30) | 13. června 2012 v 14:52
    jj jsem to já, původní čtenář :) který se nemůže dočkat pokračování :) a ohledně té 13 komnaty, to ubližování, se mě osobně nelíbilo, to přeskakuju :)

    OdpovědětVymazat
  3. [15] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 13. června 2012 v 18:23
    Marcy, pamatuji si tě, i tvé komentáře. Nebylo jich zase tolik a byly krátké, ale psané skutečně ze srdce. Vzpomínám si, že jsi byla opravdu velký fanda Vyvrženců:). Jsem moc ráda, že jsi se mnou zůstala:).

    [16] Denni | ip-89-177-58-73.net.upcbroadband.cz (89.177.58.73) | 13. června 2012 v 22:50
    Ahojky, ja jsem se chtela zeptat, jestli budes v teto povidce pokracovat, protoze ja se moc tesim an dalsi dil ;))

    [17] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 14. června 2012 v 13:37
    Denni: ano, budu, právě vymýšlím poslední kapitolu. Budu vás průběžně informovat, jak pokračuje psaní. :)

    [18] Peťka | ip-78-45-145-59.net.upcbroadband.cz (78.45.145.59) | 14. června 2012 v 21:58
    Ahoj Styx, máš krásné stránky. Teď jsem se pročetla celou sérií (přes In whisky veritas a Vyvržence) až sem. A opravdu je to skvělý příběh. Zamilovala jsem si tvého Severuse, Luciuse i jejich vztah. Jen mi je trochu líto Reguluse, protože vím, že zemře (jestli jsem tedy správně pochopila, že se držíš kánonu). Moc se těším na další kapitolu a doufám, že nebude znamenat definitivní konec vztahu mezi Severusem a Luciusem, protože ti dva v tvém příběhu patří k sobě. PS. Obrázek Severuse v záhlaví je úžasný.

    [19] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 24. června 2012 v 8:17
    Peťka: díky za komentář. Jsem opravdu ráda, že se ti moje rozsáhlá povídka líbí. Už se to brzy dozvíš, povídka se už pomalu blíží ke konci. ;) Taky se mi ten obrázek nesmírně líbí. Miluji ho. :)

    [20] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 24. června 2012 v 8:21
    A už za pár dní se můžete těšit na další kapitolku, pomalu ji už dokončuji. Teď si musím ale dát chvíli pauzu, myšlenky mi rozptyluje smutná událost v naší rodině. Ale nenechám vás dlouho čekat, nejpozději do konce měsíce, t.j. do víkendu ji tady budete mít. ;)

    [21] Zuzana | bband-dyn40.95-103-240.t-com.sk (95.103.240.40) | 24. června 2012 v 18:08
    [20]To mi je ľúto, prajem... neviem čo sa v takej chvíli má želať. Ale ak by sa dalo posielam Ti trochu pozitívnej energie. A ďakujem, že vždy dáš vedieť ako je na tom moja TOP poviedka :)

    OdpovědětVymazat
  4. [1] Walentine | Web | 188-175-3-108.client.rionet.cz (188.175.3.108) | 1. července 2012 v 23:53
    Děkuji za nesmírně napínavou kapitolku, Styx. Jsem napnutá "jak taťkovy kšandy" a moc se těším na pokračování. : ) Chtěla jsem Ti říct, protože si nejsem jistá, jestli jsem to už zmínila - a jestli ano, mělo by se Ti to opakovat jak nejčastěji je to možné - že jsi jedna z mých nejoblíbenějších (nejen) slashových autorek na netu, a že Ti v psaní může těžko někdo konkurovat. : ) Vyplňuješ místa, která Rowlingová opomíjela, a to je báječné. Například Tvá charakteristika Voldemorta je geniální, a i to, jak popisuješ Severuse (a jak dokážeš napodobit jeho humor) je úžasné. : ) Stihla jsi toho napsat opravdu hodně, a za to jsem velmi ráda. W.

    [2] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 2. července 2012 v 0:25
    Walentine: och, to je opravdu krásný komentář a já ti za něj moc děkuji. :) Přesto chci ještě jednou upozornit, že když jsem nedávno psala, že mi moc nehodnotíte povídky, opravdu jsem tím nemyslela, abyste mě až tak přechvalovaly. :D Sice se to hezky čte, ale já se pak úplně stydím, protože já se až tak dobrá necítím. Každopádně jsem hrozně moc ráda, že jsem něčí oblíbenou autorkou. Díky za to! K dnešní kapitole: bohužel jsem ji nestihla obetovat, protože jsem ji chtěla zveřejnit v neděli, jak jsem vám slíbila. Takže v pondělí ještě trochu poupravím detaily. ;)

    [3] Walentine | Web | 188-175-3-108.client.rionet.cz (188.175.3.108) | 2. července 2012 v 0:32
    [2] Já vím, že jsi to tak nemyslela : ) to je Tvá další přednost - oproti Dahace, která se tak ráda chlubí a při tom jsou její texty nudné a bez šťávy, jsi skromná, i když bys na narcismus měla plné právo. : D

    [4] kami | Web | 85-237-224-40.dynamic.orange.sk (85.237.224.40) | 2. července 2012 v 9:12
    Zdalo sa mi podozrivé, že tam Regulus len tak pláva v pokoji a v pohode a skôr som to vyčítala deju, akoby som to pripisovala následnému velice vydarenému boju. A presne pre tieto vzrušujúce momenty, keď mi má Severus umrieť, alebo sa preň nakláňa taká strana, mám v hlave zafixované, že má prútiky dva... tým chcem povedať, že som naozaj nevedela, ako to dopadne a bola by som si asi po dlhom čase vymyslela vlastný koniec, keby toto koniec bol. Uf! To bol iný výdych, to sa priznám, ale žeby prišiel Lucius na bielom koni? Som zvedavá a ku kapitole sa môžem vyjadriť teraz už len pochvalne. Blacka mi je ľúto a rovnako aj Snapea.

    [5] Zuzana | bband-dyn88.178-41-167.t-com.sk (178.41.167.88) | 2. července 2012 v 18:48
    Styx... čo si to Severusovi urobila, och. Ledva oplačem Regulusa a Ty tam hneď šupneš aj Severusa. Neviem si predstaviť ako sa odtiaľ môže dostať. Ten škriatok by ho mohol vytiahnuť, nie? Nezabila si ho naozaj? Alebo?.. Ja viem tieto otázky si nevšímaj, ja si počkám na rozuzlenie, len som z toho totálne mimo. Nečakala som niečo takéto. Ďakujem za kapitolu. Som z nej napätá ako struna. Nenechávaj Severusa v tej hnusnej vode dlho prosím.

    [6] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 2. července 2012 v 20:08
    Kami: moc zajímavé tipy :) Uvidíme, nakolik byl tvůj odhad správný. ;) A tato kapitola opravdu ještě není poslední, i když jsem to původně plánovala. Takže takhle to opravdu neskončí. Jestli líp nebo hůř... to se dozvíš příště. ;) Díky za komentář. Zuzka: víš přece, že své postavy ráda „týrám“ a čtenáře šokuji. :D Mé povídky nejsou žádné přeslazené happyendy, proto mí hrdinové musí trpět (a já s nimi :)). Neboj, už docela brzy se dozvíš, jak to se Severusem dopadne. ;) Díky za komentář.

    [7] Nade | Web | ip-89-103-33-53.net.upcbroadband.cz (89.103.33.53) | 2. července 2012 v 20:48
    Regulův osud mě tak nějak nepřekvapil. Ale, že se za ním Severus vydá, jsem nečekala. Ale Severus nemůže zemřít, že ano? Jsem napnutá, jak tohle dopadne. Díky.

    OdpovědětVymazat
  5. [8] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 2. července 2012 v 21:42
    Nade: Severus si potřeboval ověřit své dohady, proto musel jít na místo činu. I když mu Regulus nestihl říct, na co přišel, Severus to tušil, protože už tehdy, jak Pán zla rozdvojil jeho vlastní duši pochopil, že Voldy chce rozdvojit tu svou. A taky nechtěl nechat Reguluse hnít v jezeře. Své nepřátele nenáviděl, ale o přátele, přestože jich moc nebylo, se postaral. Děkuji za komentář.

    [9] Gabriel Dantes Decay | Web | 80.250.13.210 (80.250.13.210) | 2. července 2012 v 21:58
    Oooo, to né. Jasně a hlasitě protestuji. Je to opravdové mučení utnout něco tak dokonalého v nejzajímavějším momentu.

    [10] belldandy | bolzanova.optonet.cz (78.156.128.35) | 6. července 2012 v 21:26
    Ahoj Styx, teprve nedávno jsem začala číst tuhle tvou snucius trilogii a nyní jsem dorazila až sem. Ráda bych napsala nějaký smysluplný komentář - třebaže tohle není právě můj OTP a třebaže nemám moc zálibu v temných rituálech a kdesicosi - samé prkotiny -zkrátka ... tohle bylo vážně něco. Moc se ti povedla. Jedna z nejlepších českých fanfikcí, kterou jsem přečetla. Klidně ji nominuji do soutěže o první místo. :) Těším se na pokračování. Jsem vážně zvědavá, kam ten příběh dovedeš ... Mnohokrát děkuji

    [11] Lanevra | E-mail | Web | ip-213-220-241-210.net.upcbroadband.cz (213.220.241.210) | 7. července 2012 v 17:24
    [10] Styx patří tak k deseti českým autorkám FF od kterých by si měl každý čtenář povinně přečíst alespoň jednu povídku, protože pak už nebude jeho život ani pohled na fanfiction nikdy stejný. Je to ještě stará garda, kdy se všichni autoři ff prakticky znali osobně a komentáři se to jen hemžilo. Já si ještě pamatuji na zlaté časy těhle stránek, kdy to tady byl malí soukromí svět a všichni tu debatovali, jak bude povídka pokračovat. Taky si pamatuji na dobu, kdy dostat od Styx komentář bylo pro lidi čest, obávám se však, že dnešní "mladí" už by ji ani neznali. Je to velká škoda.

    [12] belldandy | bolzanova.optonet.cz (78.156.128.35) | 7. července 2012 v 19:10
    [11] Nu, staré časy nepamatuji, tak mi zbývá jen naslouchat a přitakat "starším" (zas tak málo let mi není :P) a zkušenějším. Ó, Lanevro krásná, mnoha věcí znalá, děkuji za tvá moudrá slova ... :) - Pouč mě, prosím, ještě víc. - Docela bych uvítala seznam těch dalších devíti. Schválně, jestli bych někoho znala ... :)

    [13] Lanevra | E-mail | Web | ip-213-220-241-210.net.upcbroadband.cz (213.220.241.210) | 7. července 2012 v 20:10
    [12] Já nemyslela stará věkově, ale starší časy kdy byl FF svět jiný. Alespoň mě to tak přijde. Dnes mě nějak popadá nostalgie, zejména co se týče Styx a jejích povídek. Ani ti nevím proč. Vidíš to, to číslo bylo spíš plácnuté jen tak z frcu, protože si třeba vzpomenu právě jen na Styx, D.J., Darkness a Blanch.

    [14] Lanevra | E-mail | Web | ip-213-220-241-210.net.upcbroadband.cz (213.220.241.210) | 7. července 2012 v 20:13
    [12] A myslím že jsi zbytečně ironická, v ničem z toho co jsem napsala nebyla ani špetka útoku nebo kritiky, to byla opravdu jen vzpomínka na dobu před čtyřmi... pěti lety, to je vše. A samozřejmě připojení se k pochvale Styxiných skvělých spisovatelských dovedností.

    [15] belldandy | bolzanova.optonet.cz (78.156.128.35) | 7. července 2012 v 20:30
    Cože ironie? Jaká ironie? já to všechno myslela vážně. Možná jsem to tochu přehnala, moje chyba! Ale na mou duši to neměla být ironie!!! Promiň ....promiň ... promiň

    OdpovědětVymazat
  6. [16] belldandy | bolzanova.optonet.cz (78.156.128.35) | 7. července 2012 v 20:38
    Když už ... tak to měla být lehká (!) nadsázka. Lehká, jelikož svou úctu ke starým časům myslím vážně. Jako vystudovaný historik citím respekt k zakladateským časům každého oboru. A mám radost, když poznám někoho, kdo mi může říct něco o starých časech nebo přímo o začatcích českého slashe. To myslím, prosím pěkně, naprosto vážně. Mě to moc zajímá. - Každopádně děkuji za odpověď. A už se asi nebudu raději pokoušet o legraci přes internet. Evidentně mi to nejde ... :)

    [17] Lanevra | E-mail | Web | ip-213-220-241-210.net.upcbroadband.cz (213.220.241.210) | 7. července 2012 v 20:44
    [16] Já se taky omlouvám, že jsem to špatně pochopila. :-) Dneska jsem prostě takové... no, trochu vztahovačná. To je jedno. Já jsem spíš ta střední generace, úplnými zakladateli je právě D.J. (dřív Taťána), Mandragora, Blanch, Lilithka a spol. Já spíš jen tak vzpomínám na tu dobu, kdy nás prostě ještě nebylo tolik. Jak jsem se teď vrátila k psaní, tak jen žasnu kolik je slashařů, těch aktivně píšících i těch jen komentujících. Dřív když jsem přišla na DS a koukla na aktualizace, tak jsem poznala každé jméno autora. Dnes dokonce netuším co je který fandom zač. :-D A koukám že tu Styx hezky spamujeme.

    [18] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 8. července 2012 v 0:15
    Gabriel: omlouvám se, opravdu jsem tě nechtěla mučit. :D Budu se snažit co nejdříve přidat další kapitolu. ;) Díky za komentář. Belldandy: srdečně tě vítám mezi své čtenáře. Jsem moc ráda, že se ti povídka líbí, to mě vždycky potěší. Díky za komentář. Lana: Laničko, tys byla vždycky moje zlato a jedna z nejvěrnějších. Díky za to, cos o mně tady napsala, moc mě to dojalo. Taky často vzpomínám na tu dobu před asi 4 lety, kdy jsme byli autor a čtenář jedna velká rodina a z vás nejvěrnějších se stali mí přátelé a bylo mi ctí poznat některé z vás osobně. Moc ráda na to vzpomínám. Díky za komentář.

    [19] marcy | pribice.nm.bb.sitkom.cz (109.164.1.30) | 27. srpna 2012 v 20:59
    snad nebude další odmlka?? moc se těším na další, tak šup šup :-)

    [20] Styx | 46-13-96-54.customers.tmcz.cz (46.13.96.54) | 29. srpna 2012 v 20:41
    Bohužel, odmlka je, za což se velice stydím. Ale už jsem začala psát další kapitolu, i když mám jen kousek. Budu si muset najít čas na její dopsání. Díky, že mě nezatracujete. :)

    [21] Zuzana | bband-dyn127.178-40-180.t-com.sk (178.40.180.127) | 30. srpna 2012 v 22:25
    [20]ale je fajn, že sa ozveš :) lepšie tak prebieha čakanie.

    [22] Enari | E-mail | Web | ip-89-176-198-64.net.upcbroadband.cz (89.176.198.64) | 1. září 2012 v 13:15
    Zdravím sestřičko. Ráda tě zase vidím. Asi si mě nepamatuješ (změnila jsem si jméno - dříve Rosetta)... Děkuji ti, že jsi zanechala koment na mých stránkách. Udělalo mi to hroznou radost. Mohla by ses mi prosím ozvat na mém e-mailu? Nikde nemůžu najít ten tvůj XD Promiň... Ráda bych si s tebou o něčem promluvila. Jsi moje jediná naděje. Tvá sestřička Rosetta/Enari

    [23] Gabriel Dantes Decay | E-mail | Web | 80.250.13.210 (80.250.13.210) | 1. září 2012 v 16:43
    [21] Přesně

    [24] AnneOrion | 88.103.220.182 (88.103.220.182) | 14. září 2012 v 21:46
    Opět jsem sem zavítala a čekalo mě velmi milé překvapení :) pokračování mé nejoblíbenější povídky. S napětím jsem si přečetla všech pět kapitol. A nemám slov, dokonalost! Nezklamala jsi, úžasně napsané, musela jsem si přečíst vše najednou, vůbec mi nešlo se odtrhnout. Tímhle jsi mi připomněla, proč Tě mám jako autorku nejraději. Už se nemůžu dočkat další kapitoly, držím jim všechny palce - i u nohou :)). Reguluse mi je líto, ale přeci jenom, Severus s Luciusem k sobě prostě patří, tak to je a vždy bude. Děkuji za nádherné počteníčko. Doufám, že pokračovaní co nejdříve přidáš. S láskou, AnneOrion :)

    [25] marcy | pribice.nm.bb.sitkom.cz (109.164.1.30) | 18. října 2012 v 22:13
    snad to tady neumřelo??? :-) kdepak máme další??

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář.